Štědrý den vždy nastává 24. prosince, kdy mají svátek Eva a Adam. Jedná se o jeden z nejočekávanějších dnů roku. Lidé si mezi sebou rozdávají dárky, zdobí se stromeček a rodina je pohromadě.
Zvyky
Domácnost by měla být vyzdobena nejrůznějšími ozdobami z přírodních materiálů.
Oběd by měl mít spíše postní charakter. Podávat by se tedy měla jen nějaká drobnost - krajově hubník či kuba.
Ve 40. letech 19. století se v Česku začala prosazovat i tradice zdobení stromečku. Ten by se měl zdobit cukrovím a výrobky ze dřeva, perníku a pečiva.
Nesmí samozřejmě chybět ani Štědrovečerní hostina. Ta by měla začínat rybí polévkou a jako hlavní jídlo se podává kapr, který ovšem v současné době je nahrazován spíše řízky. Způsob úpravy kapra se k nám dostal z Rakouska v polovině 19. století. K němu se podává bramborový salát, který si u nás našel oblibu až během 2. světové války. Podle odborníků jeho původ tkví zřejmě v ruské kuchyni.
Po večeři se zpívají koledy a předávají dárky.