Ručně vyráběná vánoční přáníčka

Tip: Počasí na Vánoce



Jak si snadno vyrobit originální vánoční přání

Běžně kupovaná vánoční přání jsou neosobní a většinou bez nápadu. Vytištěné rodinné foto na lesklém papíře s blahopřáním se zase za poslední roky natolik rozšířilo, že nakonec stejně skončí v odpadkovém koši se všemi ostatními vánočními blahopřáními a novoročenkami, které Vaši přátelé a rodina během svátků dostali. Výroba přáníček ze zbytků látky a kousků papíru tak může být způsob, jak z obyčejného přání šťastných a veselých udělat malé originální umělecké dílo. Vánoční svátky jsou ale časem, kdy jsme všichni pořád v jednom kole. Dají se vůbec ještě uprostřed předvánočního shonu a činností jako je uklízení, nakupování, zdobení a pečení vánočního cukroví, stihnout ručně vyráběná vánoční přáníčka?

Zde Vám přinášíme pár rad a tipů jak si rychle a jednoduše vyrobit originální vánoční přání, která budou skvěle vypadat a Vaše blízké rozhodně potěší.

Připravte si potřebný materiál

Po vánoční výprodeje mohou být skvělým způsobem jak levně a jednoduše získat potřebný materiál na přáníčka pro nadcházející vánoční sezónu. Celoroční skladování tohoto materiálu už ale tak jednoduché být nemusí. Proto si udělejte místo ve vašem šatníku, skříni či kuchyňském sekretáři, kde budete postupně hromadit vaše zásoby, které Vám na přes rok přijdou vhod. Krabici či pytlík si řádně označte a začněte sbírat!

Co sbírat

Obrázky a motivy vystřižené z loňských vánočních přání a balících papírů, malé ozdoby a dekorace, drobná bižuterie, korálky nebo kousky krajek a látek se výborně hodí pro výrobu vánočních přáníček. Balící papíry jsou navíc po svátcích zlevněné a tak si můžete dovolit udělat docela slušnou zásobu. Nakupujte hlavně balící papíry, které jsou potištěné jasně ohraničenými motivy, které se pak dají snadno vystřihnout a nalepit na přání. Stuhy, pentle, malé ozdoby a korálky můžete na přání přilepit pomocí tavné lepící pistole. Tyto drobnosti dodají Vašemu přání trojrozměrný vzhled. Stará vánoční přání či sbírka kupovaných vánočních přání se taky budou hodit pro výrobu přáníček, můžete je rozstříhat a vytvořit z nich koláž nebo mozaiku.

Výroba přání

Snažte se vaše ručně vyrobené přání udržet co nejjednodušší a zbytečně je nepřeplácat. Omezte třeba barevnou paletu na jeden barevný odstín a přidejte třpytky či jiný lesklý detail, například korálky nebo krajku, ty totiž dodají vašemu přání sváteční nádech. Snažte se také zbytečně si nekomplikovat výrobní postup. Na vystřihování tvarů používejte šablony a celkově postupujte jako při velkovýrobě. Dopředu si připravte všechen materiál, který budete potřebovat. Nedělejte jedno přání po druhém, ale naopak se snažte dělat jednu část postupu současně pro všechna přání. Například vystříhejte vše, co je třeba vystříhat, a až pak přejděte k lepení. Zkuste použít netradiční formát papíru. Místo tradičního skládaného přání například vytvořte přání na jednoduchém čtvercovém nebo obdelníkovém podkladu.

Tipy na originální a rychlá vánoční přání

Vytvořte mozaiku z kousků balícího papíru nebo starých přání tak, že si nastříháte balící papír a stará přání na malé kousky. Na tvrdý papír čtvercového nebo obdelníkového tvaru si podle šablony obkreslete vánoční motiv, který jste si vybrali (například vánoční hvězdu, zvoneček, svíčku či stromeček). Štětečkem naneste lepidlo, které jste před tím zředili malým množstvím vody, a vyplňte jím daný tvar. Pokládejte kousky papíru na plochu potřenou lepidlem tak, že budete nechávat volná místa mezi jednotlivými kousky.

Vytvořte si jednoduché a elegantní přání tak, že si z bílého papíru vystříhnete tvar sněhové vločky. Potom potřete podkladový papír zředěným lepidlem a posypte jej třpytkami. Až lepidlo na potřpytkovaném přání uschne, potřete lepidlem zadní stranu sněhové vložky a přilepte ji na přání.

Blahopřání na nepřekládané vánoční přání napište na zadní stranu. Ujistěte se, že rozměry Vašeho přání odpovídají rozměrům běžných obálek. Pak už zbývá je poslat Vaše ručně vyrobené přání těm, které máte rádi, a těšit se na jejich nadšené ohlasy.

Přání


Další články naleznete v sekci vánoční články.

Vaše Vánoce 2016 © info@vasevanoce.cz Vianoce, Radar, Wikipedia, Sněhové zpravodajství, Wind Map